Circle-24 publications/   filenumber cpu118

PERS BERICHT - PERS BERICHT - PERS BERICHT - PERS BERICHT - PERS BERICHT

Galerie 24 presenteert Vinod Dave
Een expositie van mixed media werk
donderdag 10 november t/m zaterdag 17 december 1994

Vinod Dave's veelzeggende en sterke verbeelding geeft inzicht in een jongere generatie moderne indiase kunst. Hij is een produkt van de hoog aangeschreven en avant-garde Baroda School. Dave werkt gedeeltelijk in New York en in India. Hij werd onlangs onderscheiden met de Pollock-Krasner Foundation Fellowship voor 1994-95. Dave's werk is duidelijk beïnvloed door de westerse nalatenschap van pop art en collages. De veelheid aan elementen en beelden in lagen zijn echter evenveel afgeleid uit indiase straten, billboards en objekten uit het dagelijks leven, overgoten met kleur en iconografie. Zijn unieke mixed media werk is voor een deel schilderen en voor een deel fotografie, grotendeels donker van kleur en lijkt op het eerste gezicht een interessant abstract kunstwerk. Zijn vormen, soms voorbeelden uit de media. zorgen voor een zinnebeeldige puzzle.
Zoals uiteengezet door kunstcriticus Kamala Kapoor: "Het effect is een vluchtige blik op onze roerige tijd, de onverbiddelijke tijdspassage en het verbrokkelen van culturele, morele, sociale en esthetische verbintenissen die eens als vanzelfsprekend waren". Alles over zijn werk: de bron van originaliteit, het onderwerp, het publiek - heeft betrekking op alle mensen van de wereld. "Hun direkte relatie geeft mijn werk een sterke communicatieve kwaliteit en de potentie om op groot formaat muurtekeningen te maken in wereldsteden waar mensen van allerlei nationaliteiten hun eigen identiteit proberen te vinden". Het is deze communicative kwaliteit in zijn werk, wat het de zo vaak beproefde beschrijving 'internationaal' waardig maakt.

Vinod Dave, geboren in Chital Village, Gujarat, India woont nu in New York, USA. Hij behaalde zijn MA in mixed media (schilderen en fotograferen) cum laude. Zijn tentoonstellingen, inclusief 6 solo shows, waren in Bombay en New Delhi. Zijn werk is opgenomen in musea en kunstcentra in USA, Italïe, Duitsland, Nederland en China. Naast lesgeven in kunst en kunstgeschiedenis aan universiteiten in India and USA, heeft Vinod Dave beurzen en onderscheidingen gekregen voor zijn uitstekende werk in schilderen, tekenen en fotografie van instituten zoals het Asian Cultural Council in New York, de Indian National Academy of Art en het Cultural Fellowship van de regering van India. Vinod Dave wordt erkend als een van de toonaangevende fotografen in mixed media en zijn werk is, behalve in veel privé-verzamelingen, ook opgenomen in de collectie van the Indian National Academy of Art, Gujarat State Academy of Art, Punjab University Museum en Max Mueller Center.

Voor meer informatie en foto's contact Wendy Sturrock
Galerie 24
. PERS BERICHT - PERS BERICHT - PERS BERICHT - PERS BERICHT - PERS BERICHT